Varentest

Voorheen kon alleen aan de hand van baarmoederslijm gemeten worden wanneer een eisprong plaats kon vinden. Huidige ovulatietests werken op deze wijze. Wetenschappers hebben in 1957 ontdekt dat naast het cervixslijm ook gewoon speeksel geschikt is om het moment te bepalen wanneer het de vruchtbaarste periode van de vrouw is. De speekseltest wordt ook wel varentest genoemd. De naam, varentest, is ontstaan door de structuur die het opgedroogde slijm heeft, als je het onder een microscoop zou bekijken. De varenstructuur ontstaat drie tot vier dagen vóór jouw eisprong tot twee a drie dagen na jouw eisprong. Op de dag van de eisprong is de varenstructuur het duidelijkst te zien. Speekseltests zijn zo eenvoudig dat je deze zelf thuis kan doen.

Wat doen speekseltests ?

Een speekseltest meet de hoeveelheid sodium (zout) dat in jouw speeksel aanwezig is. De concentratie sodium is tijdens de eisprong groter dan op andere momenten. Dit sodium is te vinden in jouw vrouwelijke hormoon oestrogeen. De concentratie oestrogeen stijgt gedurende jouw hele cyclus en bereikt tijdens de eisprong haar piek. Daarna daalt het niveau weer.

Hoe werkt de speekseltest ?

Je hebt net als bij de ovulatietest, meerdere tests nodig om te weten te komen wanneer jouw eisprong is. De speekseltest bestaat uit een plastic houder met een glasplaatje waar je jouw speeksel op kunt doen. In de houder zit een vergrootglaasje. Dagelijks doe je een beetje speeksel op een nieuw glasplaatje. Het speeksel laat je enkele minuten opdrogen, voordat je het glasplaatje in de houder schuift. Dankzij het vergrootglas in de houder kan je de structuur van jouw speeksel bekijken. Je zit in de onvruchtbare periode wanneer het speeksel een puntachtige structuur laat zien. Echter, wanneer kristalachtige streepjes of de eerste verschijnselen van een varenstructuur te zien zijn, dan zit je in jouw vruchtbare periode.

Wanneer doe je de speekseltest ?

Op ieder moment van de dag kan je de speeksel test doen. Het is raadzaam om twee uur voor de test niet te roken, eten of drinken, omdat deze dingen van invloed zijn op jouw speeksel en dus de test kunnen beïnvloeden. Houd ook in het achterhoofd dat sommige geneesmiddelen invloed kunnen hebben op de test. Om niet onnodig veel tests uit te hoeven voeren, kan je eerst ervoor zorgen dat je inzicht hebt in jouw menstruatiecyclus. Je kan dan een inschatting maken op welke dag je kan gaan beginnen met de eerste test. Het bijhouden van een menstruatiekalender kan een goede leidraad zijn.
Lees meer over het verloop van de menstruatie >