Eikeltje-eitje?

Als het op vruchtbaarheid aankomt, speelt leeftijd bij een man niet zo’n grote rol als bij de vrouw. Echter, zijn levenstijl is, net als bij de vrouw, wel van invloed. De helft van alle vruchtbaarheidsproblemen wordt veroorzaakt door de vruchtbaarheid van de man. Tel daarbij op de kans dat een gezonde vrouw onder de 35 jaar zwanger raakt gedurende haar cyclus; dit is maximaal vijfentwintig procent. Dan is dat ‘zwanger worden’ helemaal niet zo’n appeltje-eitje, maar iedere keer weer een wonder van moeder natuur.

Zaadkwaliteit van de man

Een zaadlozing bestaat behalve uit zaad, uit veel vocht. De kwaliteit van het mannelijke zaad wordt onder andere bepaald door de verhouding zaadcellen en vocht. Voldoende zaadcellen moeten in een zaadlozing aanwezig zijn. Wellicht nog belangrijker, is dat de aanwezige zaadcellen beweeglijk genoeg zijn. Een zaadcel moet zich namelijk wel krachtig kunnen voortbewegen om een eicel te bereiken en deze te bevruchten.

De kwaliteit van het zaad wordt dus bepaald door de hoeveelheid zaadcellen die in een zaadlozing zitten en de beweeglijkheid van de zaadcellen. Op de productie van zaad heeft de man geen invloed. Wel heeft hij enigszins invloed op de zaadkwaliteit.

Zaadkwaliteit verhogen

Doordat een man zijn levensstijl verbeterd, kan hij ook de kwaliteit van zijn zaad verbeteren. Zaadcellen die niet zo beweeglijk zijn, worden afgedaan als ‘zwak zaad’. Vaak is daar weinig aan te doen. Echter, een veranderde levensstijl wil soms wel helpen. Wetenschappelijk is bijvoorbeeld bewezen dat mannen die roken, minder vruchtbaar zijn dan de soortgenoten die dat niet doen. Indien de man zijn levensstijl wil veranderen, dan dient rekening gehouden te worden dat het ongeveer drie maanden duurt voordat de verandering in het zaadkwaliteit is doorgewerkt.

Tips om zaadkwaliteit te verbeteren

  • Leef gezond
  • Hebt minder vaak sex. Hierdoor wordt een grotere hoeveelheid zaad in het sperma bewaard. Per zaadlozing zal de hoeveelheid zaadcellen in verhouding tot het vocht hoger zijn.
  • Stop met roken

Ook handige tips om zwanger te raken:

  • Sex hebben in de ovulatieperiode
  • Vier tot zes dagen voor de ‘geplande’ sex, geen zaadlozing hebben
  • Bepaalde sexstandjes be├»nvloeden het zwanger raken gunstig