De Billingmethode is ontstaan als anti-conceptiemethode. Echter, het is beter om deze methode te gebruiken om te bepalen wanneer het jouw vruchtbare periode in de maand is. Deze berekening van vruchtbaarheid is gebaseerd op het controleren van de vaginale afscheiding van de vrouw gedurende haar cyclus.

Hoe werkt de Billingsmethode ?

De vaginale afscheiding van de vrouw is cervixslijm dat uit de baarmoeder komt. Je kan deze afscheiding dagelijks in jouw onderbroek zien. Als je dit wat nader bestudeert, kom je tot de conclusie dat de afscheiding gedurende de maand de ene keer meer is dan de andere keer. Wanneer je regelmatig dit slijm uit jouw vagina met jouw vingers voelt, zul je opmerken dat ook de structuur en zelfs de kleur gedurende de dagen verschillend is. Dat is nu precies waar het bij de Billingsmethode om draait: de verandering van dit cervixslijm registreren. Het is dus een methode die je makkelijk zelf kunt doen.

Wanneer ben ik vruchtbaar ?

Na de menstruatie maakt jouw baarmoeder zich klaar voor een eventuele bevruchting. De baarmoederslijmvliezen maken het cervixslijm zo dat het door de plakkerige substantie een (bevrucht) eicel makkelijker kan vasthouden om het te laten innestelen. Voor een eicel is het net lijm. Heel elastisch, helder en dradentrekkend. Het kan ook vergeleken worden met rauw eiwit. Tevens zorgt het slijm voor het overlevingsklimaat voor mannelijke zaadcellen. Dit slijm kan de baarmoederhals afsluiten. Tevens zorgt de zuurtegraad van het slijm ervoor of doorgedrongen zaadcellen lang in leven kunnen blijven. Gedurende jouw cyclus verandert jouw vaginale afscheiding, het zogenoemde cervixslijm. Het verandert van troebel naar transparant, van stug naar soepel en van nat naar plakkerig. Zodra het cervixslijm plakkerig aanvoelt en transparant is, komt de eisprong eraan. Je bevindt je dan in jouw vruchtbare periode. Het slijm is in deze staat 3 a 4 dagen voor de eisprong en 1 a 2 dagen na de eisprong.

Hoe zie ik dat ik vruchtbaar ben ?

Vaak zie je bij gebruik van toiletpapier na het plassen, dat er vaginale afscheiding op het papier zit. Dat is een goed moment om even met jouw vingers de status van jouw vaginale slijm te checken. Neem wat afscheiding uit jouw vagina tussen duim en wijsvinger. Door het slijm tussen je vingers te nemen en de vingers uit elkaar te doen, zie je of het slijm een draad trekt tussen de vingers. Let wel, de kleur van jouw afscheiding moet ook juist zijn: transparant. Even na de vruchtbare periode kan je het slijm nog wel voor plakkerig door laten gaan, maar het slijm is dan troebel geworden. Dit is niet wat je hebben wilt. Aan de andere kant, als het slijm wel transparant is, maar glad aanvoelt en vloeibaar is, dan is dit ook niet juist. De vruchtbare dagen zijn dan voorbij. Vanaf ongeveer 4 dagen na de eisprong ben je minder (of niet meer) vruchtbaar. De vaginale afscheiding die je dan in jouw onderbroek aantreft is minimaal, of indien aanwezig, ziet er dan droog korrelig uit.

Billingsmethode als anti-conceptie ?

Met de Billingsmethode kun je vrij nauwkeurig zien of je in jouw vruchtbare periode zit. Echter, om nu te stellen dat je dus in alle andere dagen onvruchtbaar bent, is iets te veel van het goede. Er bestaat immers de kans dat je een dag ernaast zit. Daarom is het niet helemaal wenselijk om de Billingsmethode als betrouwbaar anti-conceptiemethode te gebruiken.