Gemiddelde cyclus

Een normale menstruatie cyclus duurt tussen 25 en 31 dagen. De anticonceptiepil is gebaseerd op de cyclus van een gemiddelde vrouw en duurt daarom altijd 28 dagen. De periode van bloedverlies kan variëren van één enkele dag tot zeven dagen. Omdat het altijd lastig is om je precies te herinneren wanneer jouw menstruatie was, kun je een menstruatiekalender bijhouden. Hierin noteer je elke dag of er bloedverlies is geweest en eventueel hoeveel. Door het bijhouden van jouw menstruatiecyclus, kan je inzicht krijgen wanneer jouw eisprong plaatsvindt en dus wanneer jij op jouw vruchtbaarst bent.

Lees meer over de eisprong >

De menstruatie

Iedere maand kunnen een of meerdere rijpe eicellen vrijkomen uit jouw eierstokken. Wanneer een vrijgekomen eicel niet bevrucht wordt, wordt de eicel door jouw lichaam afgestoten. Dit gebeurd te samen met het bloederige slijm van jouw baarmoederwand, dat dienst deed als warm nestje om een eventueel bevruchte eicel in op te vangen. Bij jouw menstruatie wordt jouw baarmoeder ”schoongemaakt” voor de volgende keer dat er een rijpe eicel aankomt. Kortom tijdens jouw menstruatie wordt een onbevruchte eicel afgestoten en het bloedverlies is onder andere het dikke slijm van de baarmoederwand dat diende als nestmateriaal.

Menstruatiekalender of vruchtbaarheidskalender ?

Als je minimaal een half jaar jouw menstruatie bijhoudt op een kalender, ga je een patroon herkennen in jouw cyclus. Je kan nu ook de gemiddelde lengte van jouw menstruatiecyclus uitrekenen. Waarschijnlijk zal de duur van jouw menstruatiecyclus rond de 28 dagen zijn. Wanneer je dit weet, kan je vervolgens een vruchtbaarheidskalender raadplegen als je graag zwanger wilt worden. Met behulp van zo’n kalender kan je jouw vruchtbare dagen in de menstruatiecyclus te berekenen.

Download gratis de Menstruatiekalender »

Jouw vruchtbare dagen berekenen

Een vruchtbaarheidskalender is een algemene leidraad om de vrouwelijk vruchtbare dagen tijdens haar menstruatiecyclus vast te stellen. Hieronder een dergelijke kalender. Het blokje, links, is aanvang van de menstruatie. De hele menstruatieperiode loopt tussen blokje en stip. De stip is de dag waarop de volgende menstruatie is. De schuine balk beslaat de dagen waarop de vrouw vruchtbaar is. Een vrouw is namelijk slechts enkele dagen van de maand vruchtbaar.
Lees meer over vruchtbare dagen uitrekenen >

vruchtbaarheidskalender

Hoe werkt de vruchtbaarheidskalender ?

Hier een voorbeeld hoe je bovenstaande vruchtbaarheidskalender kan lezen:
Duurt jouw menstruatiecyclus 22 dagen, begin te lezen in de eerste regel, van links naar rechts. Je bent vruchtbaar tijdens de dagen die in de schuine beige balk liggen. Jouw vruchtbare periode begint in dit geval op de vierde dag na de eerste bloeding en duurt tot en met dag 11 na de eerste bloeding.
Is de gemiddelde duur van jouw menstruatie 26 dagen, begin dan te lezen van links naar rechts, op de 6de regel van de grafiek. Volgens de beige balk, begint de vruchtbare periode op dag 9 na de eerste bloeding tot en met de 16de dag na de eerste bloeding.

Bekijk ook de handige online vruchtbaarheidskalender >

Nadelen van deze kalendermethode

Na een bevalling of een miskraam kan het even duren eer de menstruatie weer op gang is. Het kan zomaar zijn dat de menstruatie enkele maanden op zich laat wachten. Of dat ineens de menstruatiecyclus onregelmatig verloopt. Er kan wel met de menstruatiecyclus kalender gestart worden, maar deze methode is de eerste maanden geen betrouwbare leidraad om te bepalen wanneer je wel of niet zwanger kan worden.

Nog een nadeel van de menstruatiecyclus kalendermethode is, dat ook al heb je een regelmatige menstruatiecyclus, je door een onregelmatig leven of stress, de eisprong op een moment plaatsvindt die je niet had uitgerekend.
Een menstruatiecyclus uitrekenen is één, garantie dat je dan ook precies weet wanneer de ovulatie is, heb je helaas niet. De temperatuurmethode of ovulatietest geeft wellicht meer zekerheid. Echter, heb je een regelmatige menstruatiecyclus en een redelijk stabiel en rustig leven dan is deze methode een prima hulpmiddel om te kijken wanneer jij vruchtbaar bent.