Nauwkeurig jouw vruchtbare dagen bepalen

Van alle methodes om de vruchtbare periode van de vrouw te bepalen, is zijn de vruchtbaarheidstests het meest nauwkeurig. Vruchtbaarheids test of ook wel ovulatietesten genoemd, zijn te koop bij iedere drogist en zijn ook eenvoudig in gebruik. Deze vruchtbaarheidstesten hebben, wat gebruik betreft, iets weg van een zwangerschapstest.

Hoe werkt een vruchtbaarheidstest ?

Vruchtbaarheidstesten of ovulatietesten, meten wanneer een eisprong gaat plaatsvinden. Hierbij wordt deÂhoeveelheid van het Luteïniserend hormoon (LH) in de urine gemeten. Gedurende het grootste deel van jouw menstruatiecyclus is het gehalte LH in jouw lichaam zeer laag. Ongeveer 24 tot 36 uur voordat de eisprong plaatsvindt, neemt in jouw urine de hoeveelheid van het LH toe. Dit hormoon bereidt het baarmoederslijmvlies voor op de mogelijke innesteling van een bevruchte eicel. Even vóór de eisprong, ook wel ovulatie genoemd, stijgt het LH sterk. Dit is dan meetbaar in jouw urine. De LH-waarde blijft  1 á 2 dagen op zijn hoogst. Vanaf de start van de hoogste waarde, vindt binnen 24 tot 48 uur de eisprong plaats.

Een vruchtbaarheidstest kan je eenvoudig zelf uitvoeren. Bij de meeste vruchtbaarheidstests houd je een staafje enkele seconden in jouw urinestraal. Op het staafje is het resultaat snel af te lezen. Het resultaat van een vruchtbaarheidstest is positief rond de eisprong. In het algemeen heb je dan twee dagen lang een positief testresultaat. Gebruik de ovulatiekalender als leidraad, om te weten op welke dag je kan beginnen met testen.

Ovulatiekalender

De ovulatiekalender geeft jou een richtlijn op welke dag je kan beginnen met het uitvoeren van een ovulatietest. Als eerste dien je te weten hoe lang gemiddeld jouw menstruatiecyclus duurt. Mocht jouw menstruatie onregelmatig zijn, ga dan uit van jouw kortste cyclus.

Gemiddelde menstruatiecyclus Begin te testen op dag
25 7
26 8
27 9
28 10
29 11
30 12
31 13
32 14
33 15
34 16
35 17
36 18
37 19
38 20

Vanaf de dag dat je begonnen bent met testen, voer je elke dag een test uit. Ga door totdat je een positief resultaat hebt. Dit kan 5 tot 15 dagen duren en dit kan per cyclus verschillend zijn. Als je een positief resultaat hebt, zal je ovulatie binnen 20 – 48 uur plaats vinden.