Warm nestje
Bij de geboorte van een meisje zijn in haar twee eierstokken al duizenden eicellen aanwezig. Pas tegen de pubertijd, beginnen de eicellen onder invloed van hormonen te rijpen. Wanneer een rijpe eicel vrijkomt uit een van de twee eierstokken, spreekt men van een eisprong. Omdat het vrijkomen van een eicel zo snel gaat, het duurt niet langer dan 15 seconden, lijkt het net of een eicel uit de eierstok springt. Daarom wordt er gesproken over een eisprong of ook wel ovulatie. Gedurende een menstruatiecyclus, die gemiddeld 28 dagen duurt, kunnen een of meerdere eicellen vrijkomen. De eicel daalt via een van de twee eileiders af naar jouw baarmoeder. Hier is de baarmoederwand klaargemaakt om een eventueel bevruchte eicel te laten nestelen. Wanneer de eicel niet bevrucht wordt, wordt de eicel afgestoten en jouw baarmoeder ”schoongemaakt” voor de volgende keer dat er een rijpe eicel aankomt. Dit is jouw menstruatie: het afstoten van de onbevruchte eicel en het bloedverlies is onder andere het dikke slijm van de baarmoederwand dat diende als nestmateriaal. Een cyclus duurt gemiddeld 28 dagen. Niet alle eicellen komen in een vrouwenleven tot rijping. Diverse verschrompelen in de eierstok. Ook zijn de eicellen die wel rijp worden en op latere leeftijd vrijkomen niet altijd meer van goede kwaliteit.
Wanneer is de eisprong ?
Ongeveer veertien dagen voordat je menstruatie begint, is de eisprong. Sommige vrouwen kunnen de eisprong voelen. Dit voelt dan aan als een tijdelijke lichte druk of pijn in de onderbuik. Te vergelijken met een lichte menstruatiegevoel.
Een van de kenmerken van de eisprong is dat hormonen vrijkomen in het lichaam, waardoor jouw standaard lichaamstemperatuur stijgt. Jouw eisprong vindt over het algemeen plaats in een periode van twee dagen vóór jouw temperatuursverhoging tot een dag erna. Je bent op jouw vruchtbaarst op enkele dagen voor de eisprong, op de dag van de eisprong zelf en de dag erna. Dus als je jouw kansen op een zwangerschap optimaal wilt benutten, dien je (ook) geslachtsgemeenschap te hebben vóór de eisprong. De temperatuurmethode maakt gebruik van de verandering van de lichaamstemperatuur om een eisprong uitrekenen.
Lees meer over de temperatuurmethode >
Eisprong berekenen
Om jouw vruchtbaarste periode vast te stellen is de temperatuur methode een intensieve, maar eenvoudige manier om dit te doen. Een nadeel van deze vruchtbaarheidsberekening is, dat pas achteraf wordt vastgesteld wanneer de eisprong heeft plaatsgevonden. De dagen voor jouw ovulatie behoren echter ook tot jouw vruchtbare dagen. Je kan jouw eisprong ook berekenen aan de hand van de lengte van jouw menstruatiecyclus. Begin met het vaststellen wat jouw kortste en langste cyclus is geweest in de afgelopen maanden. Trek vervolgens 22 dagen van de kortste cyclusdagen af en 11 dagen van de langste. Hierdoor ontstaan twee waarden, die het begin en het einde van de vruchtbare dagen in de maand aangeven.
Lees meer over de vruchtbare dagen berekenen in een cyclus >
Overzicht van alle methodes die er zijn om een eisprong te bepalen >