De kans op een zwangerschap

Meerdere factoren bepalen jouw vruchtbaarheid. Zo speelt jouw leeftijd een heel belangrijke factor. Evenals jouw levensstijl; stress, eten en drinken, roken of andere drugs. Deze zaken hebben allemaal  invloed op het wel of niet zwanger raken.

De kans dat een gezonde vrouw zwanger raakt gedurende haar cyclus, is niet meer dan vijfentwintig procent. Dertig procent van de vrouwen die graag zwanger willen worden, is dit binnen drie maanden gelukt. Zeventig procent van alle vrouwen met een babywens is binnen een halfjaar in verwachting. Na een jaar is het percentage zwangeren opgelopen tot ruim tachtig procent.

Jouw vruchtbare periode

De dagen rond de dag van de eisprong, worden beschouwd als jouw vruchtbare periode. Op het eerste gezicht lijkt het wellicht vreemd, maar de dagen vóór een eisprong worden óók gerekend tot de vruchtbaarste tijd van de vrouw. De reden hiervoor is dat het zaad van de man in een baarmoeder enkele dagen actief blijft. Wanneer je dus vlak vóór jouw eisprong sex hebt, is de kans aanwezig om zwanger te raken.
Tot jouw vruchtbaarste periode behoort ook de tijd ná de eisprong. Na de daadwerkelijke eisprong blijft de eicel, net als een zaadcel, nog enkele dagen in tact eer deze afsterft. Dus even na de eisprong heb je nog kans om zwanger te worden.
Wanneer je uitgaat van een regelmatige menstruatiecyclus, ligt de eisprongperiode tussen de negende en zeventiende dag na de menstruatie. Echter, iedere vrouw is verschillend. Daarom is het belangrijk als je zwanger wilt worden, om jouw vruchtbare dagen te berekenen. Zo kan je optimaal gebruik maken van jouw vruchtbare dagen in de maand.
Lees meer hoe je jouw vruchtbaarste periode berekent >

Menstruatiecyclus

Bij de ene vrouw duurt een menstruatiecyclus gemiddeld 26 dagen. Bij de ander kan dat gemiddelde op 30 dagen liggen. Bij de meeste vrouwen duurt de menstruatiecyclus 28 dagen. Dit wordt berekend van de eerste dag van de menstruatie tot de start van de volgende menstruatie. Binnen jouw menstruatiecyclus ben je slechts enkele dagen vruchtbaar. Iedere maand ovuleer je. Dat wil zeggen; komt een vrouwelijke eicel vrij die via jouw eileider in jouw baarmoeder terecht komt. Het vrijkomen van een eicel wordt eisprong of ovulatie genoemd. Jouw menstruatiecyclus kan je berekenen wanneer je een menstruatiekalender hebt bijgehouden. Dit is een handige en eenvoudige methode en een goede basis voor het berekenen wanneer je het meest vruchtbaar bent tijdens jouw cyclus.
Lees meer over de menstruatiecyclus kalender >

Verminderde vruchtbaarheid

Binnen een half jaar is het bijna driekwart van de vrouwen die zwanger willen worden, gelukt. Na een jaar heeft ruim 80 procent van de vrouwen onder de 35 jaar met een kinderwens, een zwangerschap. Men spreekt van een verminderde vruchtbaarheid, als na een jaar van proberen om zwanger te worden, een spontane zwangerschap niet gelukt is. Schroom dan niet om dan bij jouw huisarts langs te gaan om advies te vragen. Na twee jaar proberen om zwanger te raken, is het 90 procent van de vrouwen wel gelukt.
Leeftijd speelt mee. Hoe ouder je wordt, hoe minder vruchtbaar je bent. Niet alleen komen er minder eicellen vrij, ook de kwaliteit van de eicellen gaat achteruit. Men spreekt van verminderde vruchtbaarheid bij vrouwen van boven de 35, wanneer zij na een halfjaar actief proberen nog niet zwanger zijn geraakt.

Veel gestelde vragen over de vruchtbaarheid van de vrouw:

Zo werkt de Temperatuurmethode; een goedkope manier om jouw vruchtbaarste moment te bepalen.
Zo werkt de online Vruchtbaarheidskalender; een snelle manier om bij een onregelmatige cyclus jouw vruchtbaarheidsperiode te vinden.