Nauwkeurige maar duurdere methode

Je kan jouw ovulatiecyclus op diverse manieren bepalen. Zo is er de temperatuurmethode, waarbij enige discipline van je wordt gevraagd. Een net zo goedkope manier om erachter te komen wanneer jij het meest vruchtbaar bent, is de eenvoudige vruchtbaarheidskalender. Ook kan je aan de hand van jouw menstruatiecyclus jouw vruchtbaarste dagen uitrekenen.

Van alle manieren om de vruchtbare periode van de vrouw te bepalen is een ovulatietest het meest nauwkeurig. Ovulatietesten zijn online te bestellen of te koop bij iedere drogist en zijn eenvoudig in gebruik.

Hoe is de werking van ovulatietesten ?

Ovulatietesten meten wanneer een eisprong, ook wel ovulatie genoemd, zal plaatsvinden. Hierbij wordt de hoeveelheid van het Luteïniserend hormoon (LH) in de urine gemeten. Gedurende het grootste deel van jouw menstruatiecyclus is het gehalte LH in jouw lichaam zeer laag. Ongeveer 24 tot 36 uur voordat de eisprong plaatsvindt, neemt in jouw urine de hoeveelheid van het LH toe. Dit hormoon bereidt het baarmoederslijmvlies voor op de mogelijke innesteling van een bevruchte eicel. Even vóór de ovulatie stijgt het LH sterk. Dit is dan meetbaar in jouw urine. De LH-waarde blijft 1 á 2 dagen op zijn hoogst. Vanaf de start van de hoogste waarde, vindt binnen 24 tot 48 uur de eisprong plaats.

Hoe doe je een ovulatietest ?

Een ovulatietest kan je eenvoudig zelf uitvoeren. Je hebt wel meerdere tests nodig (iedere dag 1) wil je een beeld kunnen vormen van jouw vruchtbaarheidsverloop. De meeste ovulatietests kan je doen door een staafje enkele seconden in jouw urinestraal te houden. En dan wacht je op het resultaat dat aangegeven wordt op het staafje. Een ovulatietest geeft een positief resultaat rond de eisprong. In het algemeen heb je dan twee dagen lang een positief testresultaat. Gebruik de ovulatiekalender als leidraad, om te weten op welke dag je kan beginnen met testen.

Ovulatiekalender

De ovulatiekalender geeft jou een richtlijn op welke dag je kan beginnen met het uitvoeren van een ovulatietest. Om jouw ovulatie te berekenen, dien je ten eerste te weten hoe lang gemiddeld jouw menstruatiecyclus duurt. Mocht jouw menstruatie onregelmatig zijn, ga dan uit van jouw kortste cyclus.

Gemiddelde menstruatiecyclus Begin te testen op dag
25 7
26 8
27 9
28 10
29 11
30 12
31 13
32 14
33 15
34 16
35 17
36 18
37 19
38 20

Vanaf de dag dat je begonnen bent met testen, voer je elke dag een test uit. Ga door totdat je een positief resultaat hebt. Dit kan 5 tot 15 dagen duren en dit kan per cyclus verschillend zijn. Als je een positief resultaat hebt, zal je ovulatie binnen 20 – 48 uur plaats vinden.