Eisprong berekenen

De temperatuurmethode was vroeger in ons land een oude manier van anti-conceptie. Tegenwoordig wordt met name door de komst van de betrouwbaarder pil, deze vorm van anti-conceptie hier niet vaak meer gebruikt, maar het is wel een prima methode om de eisprong te berekenen.

Om de vruchtbaarheidsperiode van de vrouw vast te stellen is de temperatuur methode een intensieve, maar eenvoudige manier om dit te doen. Om van jouw vruchtbaarheidscyclus een betrouwbaar beeld te krijgen, is het goed om de temperatuur methode enkele maanden vol te houden. Hierdoor vergroot je jouw kans op een zwangerschap.
Een nadeel van deze vruchtbaarheidsberekening is, dat pas achteraf wordt vastgesteld wanneer de eisprong heeft plaatsgevonden. De dagen voor jouw ovulatie (= eisprong) behoren echter ook tot jouw vruchtbare dagen.
Lees meer over de vruchtbare dagen in een cyclus >

Wanneer is de eisprong ?

Een van de kenmerken van de eisprong is dat hormonen vrijkomen in het lichaam, waardoor de standaard lichaamstemperatuur stijgt. Dit gebeurd één tot twee dagen na de eisprong. De eisprong vindt over het algemeen plaats in een periode van twee dagen vóór de temperatuursverhoging tot een dag erna. Bij de volgende menstruatie wordt de temperatuur weer normaal. Jij bent op jouw vruchtbaarst op deze dagen voor de eisprong, op de dag van de eisprong zelf en eventueel de dag erna. Als je jouw kansen op een zwangerschap optimaal wilt benutten, dien je (ook) geslachtsgemeenschap te hebben vóór de eisprong. Het is daarom raadzaam dat je de temperatuurmethode minimaal drie maanden bijhoudt om goed inzicht te krijgen in jouw ovulatie moment.

Temperatuurmethode voorbeeld

Als je kiest voor de temperatuurmethode kan je de gemeten waarden in een grafiek plaatsen, maar je kan ze ook in een eenvoudig schema bijhouden.
Onderstaand schema is een voorbeeld van de met de temperatuurmethode gemeten waarden. De lichaamstemperatuur van de vrouw in dit voorbeeld is op dag 28 op zijn hoogst. Let wel, haar ovulatie is dan geweest; op dag 26 of 27.

Cyclusdag

Temperatuur

Cyclusdag

Temperatuur

1

ongesteld

16

36,4

2

36,5

17

36,6

3

36,3

18

36,5

4

36,4

19

36,6

5

36,5

20

36,6

6

36,4

21

36,7

7

36,5

22

36,8

8

36,5

23

36,7

9

36,3

24

36,8

10

36,4

25

36,7

11

36,4

26

36,8

12

36,3

27

36,8

13

36,1

28

37,0

14

36,2

29

36,7

15

36,3

30

36,4

Als je zwanger bent, blijft jouw temperatuur op hetzelfde hogere niveau wat je ook bij de eisprong meet. Wellicht ben je zwanger als je temperatuur niet ziet dalen!

Hoe moet ik de temperatuurmethode doen?

Begin op jouw eerste menstruatiedag met meten. Start met meten op het moment dat jouw bloeding doorzet. Dit is dag 1. Dus niet als je de eerste bloedspatjes hebt. Meet vóór 18.00. Anders is dit dag 0 en begin je pas de volgende dag. Met uitzondering van de eerste meting, is het belangrijk dat je iedere dag op hetzelfde tijdstip meet, op dezelfde plaats, met dezelfde thermometer. Dit is om ervoor te zorgen dat de waarden met elkaar te vergelijken zijn en alleen dan kan je de stijging in lichaamstemperatuur zien. Je dient voor het meten minimaal 1 uur geslapen of ontspannen hebben gelegen. Beweging beïnvloedt jouw lichaamstemperatuur. Net als eten, drinken en roken. Rectaal meten is de beste manier. Tegen de tongwortel met dichte mond kan eventueel ook. Switch in ieder geval niet tussen de ene manier en de andere omdat de temperatuurmeting dan geen vergelijkbaar temperatuurbeeld zal geven. Onder de oksel meten is niet geschikt.

Tips bij gebruik van temperatuurmethode

Belangrijkste van alles: wees precies! Anders is de temperatuurmethode een verspilde moeite. Hier volgen enkele aandachtspunten voor je aan deze methode begint.

1. Gebruik een digitale thermometer
2. Gebruik steeds dezelfde thermometer
3. Zorg dat de batterijen nieuw zijn
4. Meet altijd op hetzelfde tijdstip (ook in het weekend)
5. Gunstig moment van meten is iedere ochtend na het opstaan (vóór beweging, eten, drinken, roken)
6. Leg de thermometer en schrijfwaar naast jouw bed

Als je vertrouwt bent met je lichaam en goed op haar let, kan je wellicht de eisprong voelen. Dit voelt ongeveer hetzelfde als dat je merkt dat jouw menstruatie eraan komt. Voor de ene vrouw kan dit slechts een licht drukkend gevoel in de onderbuik zijn, voor de ander geeft de eisprong een lichte pijn. Mocht je dit niets voelen, maak je geen zorgen. Veel vrouwen merken niet wanneer ze ovuleren.